Wrocławskie kotlety mielone robi się z dwóch rodzajów mięsa. Są wyjątkowo soczyste, a przepis mam ze starego kalendarza
Wrocławskie kotlety mielone czasem są też nazywane frykadelkami. Sekret tego przepisu to dwa rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe. Przepis z kalendarza, który znalazłam to przepis na kotlety mielone w sosie ze śmietany i keczupu. Śmiało można też dodatek sosu pominąć i po prostu usmażyć pyszne kotleciki z aromatycznej masy mięsnej.
Jak zrobić wrocławskie kotlety mielone?
Kluczowy jest tu wybór odpowiedniego mięsa. Niech gotowe mięso mielone będzie ostatecznością. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa w domu, możesz o zmielenie wybranych kawałków mięsa bez kości poprosić w dobrym sklepie mięsnym. Najlepiej jednak zrobić to w domu i od razu przez maszynkę razem z mięsem przepuścić cebulę, czosnek i namoczoną bułkę. Gwarantuję: kotlety wtedy są najlepsze!
Kotlety można smażyć na oleju, np. rzepakowym, ale można też na smalcu lub maśle klarowanym. Jeśli lubisz pikantne frykadelki dopraw masę mięsną także ostrą papryką.
Przepis: Wrocławskie kotlety mielone w sosie
Pomysł na pyszny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1086 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mięsa wieprzowego
- 150 g mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
na sos:
- 150 ml śmietany 18%
- 40 g keczupu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie masy na kotletyMięso zmiel z odciśniętą z mleka bułką, cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj wszystko, dodaj jajko, dopraw. Uformuj z masy niewielkie kotleciki i posyp je mąką.
- Smażenie kotletów i robienie sosuKotleciki podsmaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Dodaj śmietanę, keczup, wymieszaj i duś wszystko razem kilka minut. Dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.
Jak podawać wrocławskie kotlety mielone?
Kotleciki w wersji z sosem świetnie smakują z tłumaczonymi ziemniakami, ale też można je zaserwować z ryżem, makaronem czy ulubioną kaszą. Do tego dobrze pasują surówki z kiszonek, np. surówka z kuszonej kapusty czy sałatka z ogórków kiszonych z cebulą. Kotlety be sosu można serwować tak samo, jak każde inne mielone. Klasyk to oczywiście ziemniaki, a do tego mizeria lub tarte buraczki. Dobrze się sprawdzi także marchewka z groszkiem na ciepło.
Jeśli zostaną ci wrocławskie kotlety mielone, zimne możesz kroić na grube plasterki i kłaść na kanapki niczym wędlinę. Dołóż do tego plasterek ogórka kiszonego lub konserwowego, odrobinę musztardy i doskonała, swojska, przekąska do pracy gotowa.